Dentální hygiena je docela věda

Ošetřování ústní dutiny provází poměrně dlouhá historie, a pokud si odmyslíme drsné středověké metody, kdy museli lidé neskutečně trpět, teprve moderní technika umožňuje provádět zákroky bezbolestně a na špičkové úrovni. Velmi důležitým segmentem práce zubních lékařů a dentálních specialistů je také zaměření na prevenci. Jde zejména o to, vysvětlit pacientům, jak správně provádět dentální hygienu v Mělníku clinicplus.cz, i kdekoli jinde, aby měla cílený efekt. Co se tím rozumí, a není to zas nějaký reklamní trik?

dentální hygiena

Tvrdost kartáčku – vybrat vhodný zubní kartáček je docela zásadní moment, který byste měli zvládnout. Je to podobné, jako kdybyste chtěli čistit kartáčem skvrnu na sedací soupravě – pokud bude kartáč příliš tvrdý, povrch sedačky natolik zdrsníte, že jej poškodíte. Pokud bude kartáč příliš měkký, jeho vlasová vlákna budou pouze povrch látky hladit a nevyčistí téměř nic. Tvrdost kartáčku na zuby by měla odstranit všechen plak, ale zároveň nesmí poškodit zubní sklovinu ani dásně.

čištění zubů

Mezizubní prostory – dříve se mezizubním prostorám nevěnovalo tolik pozornosti, a to byla chyba. Nejvíce problémů totiž vzniká právě zde. Usazuje se zde mnoho plaku, který je potravou pro bakterie, a ty pak vytváří zubní kámen. Usazený kámen začne obnažovat dásně a může se z toho rozvinout nepříjemný zánět a pak i paradentóza, která vyústí v nevratnou ztrátu zubů. Dentální hygienistka vám poradí, jak správně, a hlavně čím čistit mezizubní prostory.

Změna stravy – na zdraví vašich zubů a dásní má značný vliv strava. Ve vlastním zájmu omezujte alkohol a cigarety, vyhýbejte se sladkostem z bílého rafinovaného cukru, bílé pečivo nahraďte celozrnným a jezte mnoho čerstvé zeleniny a ovoce. Zařaďte do stravy i více luštěnin, ořechů a zdravých tuků – za studena lisovaných panenských rostlinných olejů v BIO kvalitě.