Kdo chce dnes bydlet, musí hodně šetřit

Nikdy nebylo bydlí levné, a to ani u nás, ani nikde jinde. Nicméně ceny, které nastavil českých trh v posledních letech, jsou v naší moderní historii bezprecedentní. Zatímco ještě před zhruba deseti patnácti lety si mohou svou střechu nad hlavou pořídit víceméně každý s lehce nadprůměrným příjmem, dnes to prostě nestačí. Ceny jsou vyšponované tak vysoko, že i lidé, kteří jsou považování za bohatší, mají často problém je zaplatit. Banky na to samozřejmě zareagovaly, a tak ani získání hypotéky není žádný med. Kdo nemá podporu rodiny, případně není extrémně spořivý, ten většinou nemá šanci.

Domek na prodej

Klasické bydlení je v současnosti skutečně drahé, ale jako jsou na tom různé alternativy, například mobilní domy? Mobilheim je dnes také problém sehnat za cenu z před pěti let, nicméně pořád se jedná o poměrně dobrou investici, která se vyplatí hlavně malým rodinám s jedním dítětem, párům a jednotlivcům.

Nové verze mají vše

Domky na kolech jsou vše, jen ne atraktivní. Zvenčí opravdu nevypadají jako nic moc, avšak vevnitř je to naštěstí jiné, daleko lepší. Interiér je vybaven skutečně skvěle, alespoň tedy u novinek. Jeho nedostatkem musím být zákonitě velikost obytné plochy, což je však negativní stránkou víceméně všech typů mobilheimů. Proto se nejedná o bydlení určené pro mnoho lidí, i když i ti by se zde mohli nějak napěchovat. V takovém případě by se však již nedalo hovořit o komfortu, byla by to z nouze cnost. Pokud někdo shání bydlení pro dvě až tři osoby za slušné peníze, domky nové generace jsou k tomuto účelu více než vhodné. Navíc i na ně se již dá vzít hypotéka.

Domek s trávníkem

Prostor k podnikání

Stejný problém jako mladé rodiny s dětmi mají i mnozí podnikatelé. Ti však potřebují prostory k vykonávání své činnosti, nikoliv pro bydlení. I k tomuto účelu se některé domky dají použít. Dokonce se nemusí jednat o úplně novinky, někdy stačí jen přepracovat i modely, které se ukázaly na trhu třeba před deseti lety.