Jak zjistit, zda je naše starožitná komoda skutečně cenná?

Jednou z věcí, které v poslední době získávají na hodnotě, je starý nábytek. Není tedy divu, že mnozí lidé prohledávají půdy, kde mají uskladněné věci po babičce či prababičce v naději, že najdou nějaký skutečně cenný kousek.

Dobrým příkladem může být starožitná komoda. To je poměrně obvyklý kus nábytku, se kterým se v takovýchto případech setkáváme. A není divu, na rozdíl například od skříně či postele je poměrně snadno přenosná. Lze ji tedy právě na půdu umístit docela snadno.

komoda1

Ovšem to, že ji najdeme, ještě neznamená, že jsme skutečně našli starožitnost. Do hry totiž vstupuje hned několik faktorů, které konečnou cenu určují. Můžeme tak nakonec snadno zjistit, že ta naše je prakticky bezcenná – a nebudeme si nic nalhávat, to je ten nejčastější případ.

Tím prvním, o co bychom se měli zajímat, je její stáří. Zde platí, že čím je starší, tím má větší hodnotu. Pokud tedy byla vyrobena například před padesáti lety, pak příliš velkou cenu mít v tomto ohledu nebude.

Následuje zpracování. Podobně jako dnes, i v minulosti existovaly jak kvalitní výrobky, tak i nekvalitní napodobeniny. A je jasné, které z nich mají větší hodnotu. Nejedná se však jen o vzhled, ale také o styl výroby a použitý materiál. Čím je vyrobena lépe, tím větší hodnotu má.

komoda2

V úvahu se však musí také vzít její současný stav. Je totiž jasné, že může být po všech těch letech nějakým způsobem poškozena. Bohužel, nic nevydrží věčně, ani tyto komody ne. Proto je rozhodně dobré, pokud ji pořádně prohlédneme, ať nejsme nakonec zklamáni.

Je tedy vidět, že hodnotit starý nábytek je poměrně složitý proces. Není tedy divu, že se jím zabývají specializovaní odborníci, a pokud chcete znát skutečnou hodnotu, obrátíte se právě na ně. Samozřejmě jejich kritéria mohou být přísná, avšak tím větší cenu případné dobré hodnocení má. A to je na tom koneckonců to hlavní.