Zábradlí na schodiště ze skla, kovu či dřeva

Kam se hodí dřevo

Dřevěná zábradlí působí velmi útulně, ale nehodí se do každého bytového řešení. Předtím, než se rozhodnete o koncepci samotného projektu a materiálovém provedení, nechte si vypracovat posudek od designéra či architekta, anebo se alespoň poraďte a nechte si představit některá již hotová řešení. Zábradlí na schodiště KMKdesign je prvek, s nímž budete přicházet do kontaktu takřka denně, takže byste měli zvážit, jak bude robustní, zda bude součástí schodů samonosných či točitých, anebo půjde o schody uzavřené atp. Dřevo se dobře kombinuje opět s dřevem a s čistě bílou malbou či fasádou, ale někdy je vhodnější sáhnout po osvědčeném nerezu, anebo dnes velmi moderním eloxovaném hliníku.

zábradlí se schodištěm

Hliník nebo nerez

Hliník – přesněji řečeno nejde o hliník čistý, ale slitinu, která vykazuje lepší mechanické vlastnosti. Podstatnou výhodou je jeho nízká hmotnost, což se může pozitivně promítnout do celkové nosnosti schodiště a dalších částí stavby. Povrch se upravuje elektrolytickou oxidací, tzv. eloxováním, tím vznikají různé barevné variace, velmi odolné vůči korozi a otěru. Eloxovaná vrstvička je velmi kompaktní, stabilní a nevyžaduje prakticky žádnou údržbu.

nerezové zábradlí

Údržba – to je opětovný důvod, proč důvěřovat nerezové oceli. Je to materiál dobře tvárný, snadno se obrábí, vypadá elegantně a samozřejmě se jej netýká koroze. Nerezová ocel u interiérových zábradlí téměř zcela vytlačila ocel chromovanou nebo pozinkovanou – vrstvička chromu není příliš mechanicky odolná a tento materiál může snadno korodovat, stejně jako vrstva zinku na povrchu konstrukční oceli.

Sklo – skleněná zábradlí nachází místo na schodištích stále častěji, jsou velmi stylová a vzhledově působivá a zároveň bezpečná. Vyrábí se jako kalená (tepelné vytvrzení) a zároveň vrstvená, odolná vůči tlaku při nárazu. Skleněná plocha působí jen zdánlivě křehce, ve skutečnosti se však neroztříští a nemůže se stát, že by se někdo skrze otvor v zábradlí zřítil.