Ne každé podnikání vzkvétá

Pokud je člověk soukromým podnikatelem, má to v nejednom ohledu snazší než ti, kdo pracují u někoho. Je svým pánem a může si tak rozhodovat o svém podniku podle vlastního uvážení, může si chodit do práce, jak se mu zlíbí, dělat tam cokoliv, co si umane, a také může kdykoliv zalovit ve firemní kase a vzít si, kolik je mu libo.

Ovšem zároveň má podobné podnikání i své nedostatky. A to hlavně v tom, že tu nemá nikdy nikdo nic jisté. I ta nejúspěšnější firma se může jednoho dne dostat až na úplné dno, každému tu hrozí dost možná i bankrot, a to klidně i bez ohledu na to, nakolik je majitel a šéf takové firmy snaživý a schopný. Protože zde úspěch závisí na mnoha faktorech, z nichž nejeden je pro podnikatele samotného i jím neovlivnitelný.

srolované bankovky

Takže se podnikání leckdy přestává dařit. A v tu chvíli není takovému soukromníkovi věru co závidět. Protože musí do své živnosti investovat, aby ji zase postavil na nohy, musí platit zaměstnancům i v době, kdy se nedaří, stát mu také nic neodpustí,…

Kde na to všechno jenom vzít peníze, když to zrovna nevynáší?

Nejednou zbývá pouhá jediná možnost. A tou je půjčka.

Půjčka od nějaké finanční instituce skutečně může změnit mnohé. Ale aby se tak stalo, musí ji onen podnikatel napřed získat. Což není v případě těch, kdo se ocitli v podobných nesnázích, rozhodně rutinní záležitost. Takový podnikatel totiž musí poskytovatele nejprve přesvědčit o tom, že je podobné pomoci hoden. Tedy že má dostatečně dobře vypadající daňové přiznání, dost vysoké příjmy, registry dlužníků bez poskvrnky,…

A je zle. Protože v nejednom z těchto ohledů podobný člověk neobstojí.

peníze ve sklenici

Ale to vlastně vůbec nemusí vadit. Vždyť je tu přece pořád ještě americká hypotéka bez dokládání příjmů, a ta vyhoví i tomu ze žadatelů, kdo jinde neuspěje. Pokud je tento schopen se za ni zaručit nemovitostí a poté řádně splácet.

Zde se uspěje snadno, rychle a výhodně. A proč nevyužít příležitost?