Návrat cyklistiky

Cyklistika patřila vždy mezi královskou disciplínu. Již po objevu kola se začaly objevovat první cyklistické závody. Kolo však velmi brzy nahradilo auto, které je rychlejší, bezpečnější a je schopné nás dopravit na větší vzdálenosti. To všechno samozřejmě bez využití naší vlastní síly a můžeme si tak v autě prakticky odpočinout. Tomu samozřejmě nemůže kolo konkurovat, avšak i přesto se těší velké oblibě.

skok na kole

Jeho popularita má však dnes úplně jiné jádro. Existuje mnoho vyspělejších technologií, které již dávno kolo předčily, nejde tedy o technologickou výhodu ani o rychlost. Jedinou nevýhodou těchto vysoko rychlostních strojů je samozřejmě jejich palivo. Veškeré tyt vozidla jsou napájena
fosilními palivy. Která vznikla již dávno než příchodem prvních lidí.
označení pro kola

Jedná se o stlačenou organickou hmotu, která byla formována po miliony let. My ji nazýváme ropa. Používá s k výrobě nejrůznějších prostředků na mytí a čištění, dále ji najdeme v potravinách nebo se z nich vyrábí jeden pro výrobu zásadní produkt, a to je plast.

Rope už ale odzvonilo a veškeré lobby, které tento typ paliva schvalovaly jsou už dávno pryč. Také bylo zjištěno, že tyto pohonné hmoty zanechávají velkou uhlíkovou stopu což má samozřejmě negativní dopad na fungování naší planety a urychluje tak jejich přirozený vývoj.

Proto se tak velké oblibě těší cyklistika. Ve velkých městech, hlavně těch vyspělejších jsou budovány široké infrastruktury cyklostezek. Najdeme je tedy ve vyspělejších městech, které se již dnes snaží myslet ekologicky.
zvonek na kole

V rámci cyklistiky najdeme dva základní proudy. Tedy ty cyklisty, kteří holdují horskému terénu, a tedy horským kolům, a potom jsou zde ti, kteří se vyžívají v rychlosti a rovných plochách, tedy silniční cyklistika. Rozdíl mezi jednotlivými typy vidíme již na první pohled. Horská kola jsou mnohem mohutnější a mají lepší odpružení. Což se samozřejmě podepsalo na jejich hmotnosti.

Oproti tomu silniční kola jsou zaměřená na lehkost. Jsou tedy z těch nejlehčích kovů s minimálním odpružením a žádnými doplňky. Ať se rozhodneme pro jakýkoliv typ vždy si můžeme užívat čerstvého vzduchu.