Odkládání se nevyplácí


Možná vaše dítko nechcete poslat do školy proto, že si myslíte, že ještě není připravené, ale ve skutečnosti tím, kdo není připraven, jste vy sami. Možná je to tím, že je nutné se s dítětem učit a vy byste na to neměli čas nebo by za to mohly jiné důvody. Jsou to ale pouze vaše nesmyslné důvody. Pokud vaše dítě již dosáhlo věku, kdy by mělo nastoupit do školy, jen jej tam pošlete. Odkládání dětí se rozhodně nevyplácí a ono vám možná potom ve vyšším věku vůbec za to nebude vděčné, že mohlo jít do školy později. Určitě byste se nad tím měli zamyslet a rozhodně vše pečlivě zvážit.

kniha


Bohužel se v dnešní době s odkladem dětí do škol doslova roztrhnul pytel. Je pravda, že mezi námi existují děti, kterým odklad opravdu pomůže, ale opravdu to neplatí pro všechny děti na světě. V dřívějších dobách byly odklady pouze výjimkou. V dnešní době jich je už tolik, že to mnozí berou spíše jako trend.

Pokud máte ale k odkladu pádný důvod, jako jsou například problémy v grafomotorice, častá nemoc nebo pomalé pracovní nasazení, pak se nic neděje. Pokud ale odkládáte bez důvodu, je zde spojeno riziko s brzkou ztrátou motivace. Myslíte si, že dítě bude pořád bavit si hrát ve školce? Určitě ne. Bude mít kamarády už ve škole a co tam vaše dítko samo?

učení


Jestliže zvažujete, že pošlete vaše dítko do školy třeba o rok nebo dokonce dva později, měli byste se předtím určitě poradit s učitelkami nebo s pediatrem. Jsou schopni posoudit, zda už nadešel ten správný čas, nebo raději ještě počkat.

Je opravdu důležité si vše dobře promyslet. Na jednu stranu pokud by šlo vaše dítě do školy moc brzy, mohlo by to vyvolat stres, nevolnosti apod. a pokud půjde do školy zase moc pozdě, může ztratit motivaci a může být těžké jej nějakým způsobem zaměstnat. Ať už se rozhodnete jakkoliv, pak tím, že se poradíte s nějakým odborníkem, určitě nic nezkazíte.